Aggro Pekuliar – ett drömevent och passionsfrukt

20 Jul

Jag jobbar med ett event – Aggro Pekuliar. Det är ett event som handlar om kommunikation, dagens och morgondagens kommunikation, men i vid bemärkelse. Det handlar mer om grunden för kommunikation – kreativitet, psykologi, kunskap, drivkrafter och annat – än om slutprodukten. Det är ett event som ska vara annorlunda och bättre än andra event.

Mitt mål är att förändra deltagarna. Jag vill att de som är med går därifrån lite annorlunda än de var när de kom. Jag hoppas att de kommer att känna sig upprymda, fyllda av lust, självförtroende och nya idéer. Jag vill att Aggro Pekuliar ska fortsätta att inspirera fortfarande ett år efteråt.

Aggro Pekuliar började formas i början av 2010 ungefär. Sedan dess har idén om att göra ett riktigt, riktigt bra event för reklambranschen sedan legat och marinerat. Ibland har jag tagit fram den och filat lite, för att sedan lägga tillbaka den på sin plats.

I början av 2012 bestämde jag mig. “Jo, i år får det bli”, tänkte jag. Droppen var en diskussion med en gammal kompis – Micke – som efterlyste ett bra event, främst riktat till webbranschen.
Fast så begränsad ville jag inte vara. Inte heller är jag idag nöjd med att begränsa det till reklambranschen. Det beror på en egen åsikt:

Att rikta sig till en liten del av kommunikationsbranschen idag, är att göra sig fullständigt irrelevant.

Åtminstone om man är seriös med att prata om kommunikation, och inte bara en liten del av den. Nischade event behövs, men ibland behövs också helhetsgreppet.

Och det är kommunikation det ska handla om. Jag försökte sammanfatta innehållet i ett mejl till en talare jag hoppas få med:

”stories, digital, content, creativity, crowds, design, co creation, collaboration”

Det är inte glasklart, kanske, men målar någon slags bild av den sfär eventet rör sig inom.

Annorlunda.

Jag är urless på hur event ser ut och fungerar idag. Alla har samma upplägg. Allt ser likadant ut. Allt har samma idé – gärna åtta talare som alla ger sina ”Fem bästa tips” för hur du gör någonting. Det är samma människor som talar om och om igen om samma saker på ungefär samma sätt.
Tänk efter nu: varför tyckte folk att det var coolt med prezi-presentationer? För att det var det mest spännande som fanns att erbjuda under ett helt event! 

If you have nothing different to say, state the usual in a different way.

Buääh.

Så, jag vill försöka göra något annat med Aggro Pekuliar. Inte hänga upp folk i fötterna i taket och låta någon talare sjunga sin föreläsning, nej.
Men jag vill försöka lämna det strikt rationella formatet (talare säger, åhörare lyssnar), och sträva efter en helhetsupplevelse som påverkar emotionellt. Jag vill använda rummet, jag vill kittla sinnen för att påverka mer på djupet. För att skapa verklig förändring inom människor, förändring som föder nya tankar och idéer.

Psykologin.

Haha, as if. Jag har inga fina psykologiska referenser, resultat, undersökningar eller annat som grund för det hela. Eller jo, lite: den här artikeln i DN, ”På chefskurs med Kafka”, gjorde stort intryck på mig och har påverkat hur jag tänker en hel del. Men, utan att försöka låta pretentiös eller högtravande, jag har också tagit starkt intryck av en helsikes massa författare, politiska filosofer, sociologer, företagsledare, vetenskapsmän och andra som jag mött under studier och i andra sammanhang. Antagligen precis som du.

Grunden för formen för Aggro Pekuliar är alltså några av mina personliga övertygelser. De ser ut ungefär såhär:

Människor bär världen inom sig.
Det här betyder helt enkelt att varje människa har en otrolig förmåga att tänka, fantisera och uppfatta världen omkring sig. Totalt sett, har vi hela världen inom oss, i det att vi har en del kunskap, en del logisk förmåga, och en sjuhelsikes massa kreativitet och känslor som fyller ut de hål som blir kvar när de andra delarna inte räcker till.
Det räcker att jag säger “tussilago”, för att du ska kunna åstadkomma flera timmars material. Det handlar mer om att du måste ge dig tiden än att du behöver skaffa någon slags förmåga.

Jag vill att Aggro Pekuliar ska påminna om vägen till den här världen.

Varje människa har en skaparboll.
Jag tror att alla människor har en grundläggande drift att skapa. Den här driften – och nu talar jag bildligt – ligger förborgad i en liten skaparboll, ett brinnande klot stort som en golfboll ungefär, som finns någonstans i kroppen. Klotet är en liten sol, full av energi som hela tiden utstrålas i människans kropp.
Det är denna lilla skaparboll som andra människor är så bra på att tygla. Föräldrar, kompisar, lärare, chefer, kollegor … det finns alltid någon som är beredd att rycka upp det lilla frö någon har sått. Sällan med flit, men av okunskap och oaktsamhet.
Varje gång stampar denne någon också till marken där fröet slagit rot, så att det blir lite svårare att så ett nytt. Till sist omöjligt.
Därför är mångas skaparboll inte längre något brinnande klot, utan kanske flämtande, eller glödande. Sällan helt dött dock, men kanske hos några.

Jag vill att Aggro Pekuliar ska fylla på energin i skaparbollen, eller kanske fläkta den lite. Så att lågorna slår lite högre och lyser lite starkare.

Människor har större förstånd och förmåga att tänka, än mainstreammedia och företag normalt förutsätter idag.
”Fem tekniker för …”. ”Guide till …”. ”Så gör du för att …”. ”Kopiera stilen.”.
Jag är djupt kritisk till hur medier, stat och näringsliv behandlar människor idag. Det ska daltas, tas i hand, visas – ingenting får kosta någonting. Ingenting får kräva någonting. Allt ska vara så jävla enkelt att vilken idiot som helst klarar av det felfritt. För vi är alla idioter.
Jag tror att människor klarar av att ta sig igenom mer komplexa sammanhang. Resonemang, skeenden eller vad som.
Människor klarar att tolka, att deducera, att informera sig. Och allt annat som behövs.

Jag tänker chansa på att Aggro Pekuliar kan bli av, utan att allt ska vara helt enkelt. Jag chansar på att människor tar sig fram genom djungeln.

Människor kan mer än de tror.
Fler och fler inser att de kan vara egenföretagare. Fler och fler upptäcker att de kan skriva, fota, skapa film, måla, konstruera mekaniska maskiner. Bygga en veranda med murad stenugn.
Jag anser att ett av samhällets främsta uppgifter borde vara att ingjuta förtroende hos medborgarna kring sin egen förmåga. I slutänden är den det enda vi har.

Att dela med sig är att göra något större.
Information wants to be free. Att dela med mig av något jag fått gratis, kostar inget. Vet fler än jag samma sak som jag, är det lättare att tillsammans ta det vidare och skapa en fortsättning.
Därför bloggar jag. Därför sprider jag grejer på Twitter och FB. Därför älskar jag att träffa människor och prata om saker som intresserar mig.

Jag vill att Aggro Pekuliar ska ha en känsla av att alla delar någonting gemensamt.

Det är ungefär de grunder jag har för eventet.

Hur långt har jag kommit?
Lokal är bokat – Maximteatern i Stockholm.
Datum: 22-23 november i år.
Två dagar, närmare 20 talare, svenska och utländska. Lite kringaktiviteter, typ.

Några talare är klara. Några väntar jag definitiva svar ifrån.

Jag vill helt enkelt skapa ett jäkligt bra event som gör skillnad för deltagarna, som gör skillnad för svensk kommunikation. Jag vill skapa ett event jag själv skulle vilja gå på och ett event som kan bidra till att driva utvecklingen framåt.

Mitt drömevent, en frukt av passion.

Måste det vara mer än så?