Sveriges bästa bibliotekskampanj heter Jenny Lindh

19 Nov

 

Gång efter gång har de dykt upp i flödet på Facebook – hyllningarna till DN:s relativt färska bokskribent Jenny Lindh. Idag tog jag mig tiden att kolla vad det handlar om.

Det är jag glad för. Nu är jag nämligen frälst och – jo – lite förälskad i Jenny Lindh och hennes spalt Fråga bibliotekarien.

Läs till exempel om att ful-googla, om varför böcker luktar och den typiske Paul Auster-läsaren eller om hur du botar Twitter-sjukan och lär dig läsa långt igen.

Egentligen är det bara en slags fråga/svar om litteratur, men det sättet Jenny Lindh gör det på är väldigt mycket mer än “bara”. På ett personligt, spetsigt, fyndigt och intelligent sätt förmedlar hon läslust och kunskap, med självdistans och utan alla slags pretentioner som så gärna dyker upp i sådana här sammanhang. Hade Magdalena Ribbing varit hälften så rolig och intressant, hade varenda svensk vetat precis vid vilken tidpunkt på dagen det är dags att kliva ur smokingen och i fracken, till exempel.

Jenny Lindhs spalt blåser också med kraft bort en hel del damm från både bibliotekarie-yrket och biblioteken i sig. Förhoppningsvis kan det hjälpa till att lyfta bibliotekens betydelse i samhället, precis som deras beroende av vettiga människor bakom informationsdisken.

Jag hoppas att DN betalar Jenny Lindh ett rejält arvode. Hon är en solstråle i spalterna som jag hoppas kommer att behålla skrivlusten länge till.