Bra tv om design – snart borta från SVT Play!

2 Jan

Bild fran tv-programmet

Sprang på serien Genial design på Kunskapskanalen igår – en serie som verkar väldigt sevärd. Första avsnittet sändes den 13 december förra året och ligger bara kvar i drygt tio dagar till,  så nu tipsar jag dig om den, trots att jag inte sett alla avsnitt.

Om du är intresserad av design samhällsutveckling, se och lär. Väldigt bra tv.

Del 1. Industrialismen. Bör förklara uppkomsten av design.

Del 2. Modernismen. Den viktigaste strömningen alla kategorier inom design – en strömning som fortfarande idag är högst aktuell och som har blivit vad den eftersträvade, fast på fel sätt. Modernismen ville skapa universell design som var fulländad. Det är bara möjligt i en statisk värld, så istället för att lyckas med det, blev modernismen en fast punkt att jämföra all senare design med. Ironiskt va? (obs: min historieskrivning. Pinsamt om det emotsägs totalt i tv-programmet, men jag chansar.)

Del 3. Krigstid.Here’s what they don’t teach in art school …” Det avsnitt jag såg delar av, som bland annat tar upp designens betydelse för nazismen i Tyskland.

Och när jag skriver detta sänder jag en stilla tanke till SVT och Doberman och funderar på varför de inte gör det möjligt att bädda in filmer …