Därför kan vi inte jobba på jobbet

15 Dec

Igår satt jag på kafé och jobbade. Hade lite kontakt med en vän på en byrå, som undrade: får du nåt jobb gjort på ett kafé?
Jag kontrade självklart med motfrågan ”får du någonting gjort på ett kontor?”.

Jag hävdar att mitt perspektiv är mer generellt. det gör Jason Fried, nedan, också.

Det viktigaste han har att säga är enligt mig detta med att det tar tid att komma in i jobbet. Olika för olika människor, olika för olika uppgifter, men ändå. Och för att åstadkomma riktigt, riktigt bra jobb, måste du få jobba ostört under en längre period.

Efter att idag ha haft ännu en upphackad dag slog det mig att just detta är anledningen till att många ofta jobbar över på till exempel reklambyråer. När du väl har hittat in helt i bubblan, det universum där du kan arbeta med just den uppgift du sitter med, vill du helst inte lämna den. För det tar tid både att lämna bubblan och att komma tillbaka in.

Jason Frieds föredrag utgår från en väldigt mycket mer amerikansk verklighet än vi är vana vid, törs jag påstå. Trots det stämmer det inte helt illa med svenska förhållanden. Men ännu mer, istället för chefer som stör har vi kontorslandskap, kollegor och diverse kommunikationsenheter som klipper av tankebanorna. Vilket naturligtvis är lika illa det.

Men nu: filmtajm.