Lite kritik av min egen artikel om webbtypografi

8 Dec

I det senaste numret av tidningen CAP&Design har jag skrivit om revolutionen inom webbtypografi. I korthet går den ut på att det idag, tack vare @font-face-taggen och olika typsnittstjänster, är möjligt att välja mellan tusentals typsnitt att använda på webben – trots att användaren inte har snitten installerade på sin dator.

Men det var en liten grej jag inte gick in på: typsnittskvaliteten. Har för mig att jag nämnde TypeKits usla utbud vid premiären, men det blev absolut ingen rejäl faktaruta kring hintning, vilket det kanske borde ha blivit. Det blir jag påmind av av den här bloggposten.

Problemet som kan finnas med många av de nu tillgängliga typsnitten är alltså att de inte vet hur de ska uppföra sig på skärm, eftersom de gjorts för att användas i tryckpressar. Där kan bokstäverna ha precis vilken storlek som helst, eftersom de trycks med färg på papper.

Skärmen, till skillnad från papper, är uppbyggd av pixlar. Den kan bara visa en pixel tänd eller släckt – inga mellanting. Problemet är att bokstäver som kan ges vilken storlek som helst, inte självmant passar pixlarna. En linje i en bokstav kan därför bli antingen en, två eller en och en halv pixel bred (eller vilka mått du nu vill). Vilket skärmen inte kan visa.

Därför måste typsnitt hintas för att funka bra på skärm. Hintning innebär att typsnittsdesignern säger till typsnittet att om en linje i normalfallet ska vara 1,5 pixlar bred, ska den istället visa linjen som en alternativt två pixlar bred. Hintningen innebär att designern väljer vilket av alternativen som ska gälla.

Hintas inte typsnittet, riskerar det att se skit ut. Som vanligt på webben, ser du inte detta själv. Bara för att det ser bra ut när du designar din sida på din mac, är det inte säkert att det ser bra ut på andra maskiner. I andra plattformar, som Windows XP eller kanske Linux. Eller i alla webbläsare.
Därför ska du se till att välja typsnitt som är bra hintade. Då har designern byggt in anpassningen – åtminstone så långt det går (Windows vettu. Kan paja det mesta).

Ett fantastiskt bra hintat typsnitt? Verdana. Testa att skriva en rad text i en ordbehandlare, kopiera tio gånger och välj att göra varje rad en punkt större än den förra. Du kommer att se hur otroligt mycket typsnittet ändrar form och karaktär beroende på storlek. Coolt va?