Mitt coffice borde vara avdragsgillt

6 Dec

Premiärtestar det lokala kaféets kvaliteter som coffice – alltså ”kafé som tillfälligt kontor”. Det är jag och två andra som delar den rymliga lokalen. Bakom glasdisken med sina feta synder finns ytterligare två – personalen med måttligt mycket att göra. Genom de stora skyltfönstren sr jag snö, bilar och ett lugnt förortscentrum. Något trådlöst nätverk att logga in på finns inte, men det hade jag å andra sidan inte heller väntat mig så här ute i vildmarken.
På det hela taget goda förutsättningar för att få en hel del jobb gjort.

Jobba på kafé innebär viktig och skön omväxling för mig, som annars bara har hemmakontoret. Även om jag inte träffar bekanta, så ser jag folk och händelser, får lite sorl och intryck som bryter upp en annars lätt monoton arbetsdag. Normalt får jag också väldigt mycket gjort när jag coffisar – det blir fokuserat och målmedvetet arbete.

Och jag är inte ensam om att trivas med den här kontorsformen: kända vattenhål för frilansar och andra är till exempel Scandic Anglais vid Humlegården och Il Caffè på Kungsholmen.

Men smakar det, så kostar det. För självklart kan jag inte bara klampa in och slå mig ner och börja jobba på ett kafé. Först måste jag betala hyran (ok, på Anglais kan man nog smita, men ändå). Hyran, i form av kaffe, en macka eller vad det nu är. Inte stora pengar, men ändå.

Om jag skulle coffisa varje dag i en månad, skulle jag behöva göra omkring 22 inköp i månaden (minst) för att kunna utnyttja kaféernas sittplatser. Köper jag inget, blir jag oftast ombedd att gå inom kort. Det ger att jag måste betala cirka 700 kronor per månad för min arbetsplats.

Det råder alltså ingen tvekan om att kostnaden kan betraktas som hyra. Och därför borde den vara avdragsgill i deklarationen som just hyra. Vilket den sannolikt inte alls är.

Idag är det ofta rätt meningslöst att hyra kontor eller kontorsplats så länge du är enmansföretagare. Kaféer och i viss utsträckning bibliotek fungerar fint som kontor. Kunderna uppskattar att vi ses hos dem, då slipper de restider. Skrivare finns mängder av på stan (själv har jag använt Southpoint som utskriftsplats, om jag behövt skriva ut). Kopiator behövs inte. Inte heller fast telefon. Internetuppkoppling? Finns på kaféet, i telefonen eller mobilt. Receptionsdisk med inbyggt akvarium? Nej, men jag kan fixa en sån där liten kula man kan skaka så att det snöar på princessan, om inglasat vatten är en nödvändighet för kunds trevnad.

Så vadå – varför måste jag ha en lokal för att kunna ha ett kontor? Och varför måste jag hyra en tom, tråkig lokal för att kostnaden ska bli avdragsgill, när jag hellre sitter i en levande, omväxlande och inspirerande miljö som jag kan byta när jag vill?

Coffisar du? Var gör du det helst?

PS. Mina favoriter:

  • Café 60, Sveavägen
    Generösa öppettider, låång fönsterbänk med mycket tidningar, wifi och otroligt ombonad miljö. Ett kafé som känns mer Italien än Sverige. Jag trivs.
  • Hotel Anglais, Humlegården
    Klassikern – svalt, skön kultur, alla faciliteter (wifi, vägguttag i mängder) du behöver. Riktigt bra, fast trångt ibland.
  • Café Chateau, Bandhagen
    Trevlig och så, men det enda argumentet för detta är egentligen att det ligger nära hemma. Mitt hemma.