Andra guldkornet från Guldäggsbloggen: som vi väntat

19 Feb

Okej, nu har en lirare slagit till på Guldäggsbloggen igen. Den här gången  handlar det inte om sjukt rolig förvirring, utan tvärt om något som är både välskrivet, tänkvärt och – well – nåt att vara stolt över?

Det är nämligen Magnus Jakobsson, reklamskribent på DDB och ordförande för filmjuryn i Guldägget, som ger svar på tal om kritiken mot att hans byrå genom en anställning plötsligt enligt praxis fått för många juryledamöter. Men det är inte debatten i sig, utan hans programförklaring som juryordförande som får mig på fall.

Det är rakt. Det finns en distans till tävlingens betydelse i det stora hela, som ändå inte förminskar den betydelse tävlingen har i det lilla som branschen faktiskt är. Det är ärligt och tydligt.

”Vadå ‘stolt’?”

Jo, för en bransch som ofta beskrivs som ytlig, befolkad av människor som ofta beskrivs som antingen debila eller bara intresserade av skor och den senaste blus-trenden, är Jakobssons text ett bevis på den verklighet som oftast är motsatsen.

Läs själv, för sjutton.