Läsvärt om Svekom, upphovsrätt, löner och politik. Och mat

20 Jan

Det här med långa listor med länkar till bra läsning är inte riktigt min grej. Jag är tacksam för att så många andra gör det, som Niclas Strandh, Jonas Larsson, Jerry Silfwer, Joakim Jardenberg och många fler, men har svårt att få till dem själv. Tyvärr, för det finns en hel del riktigt bra läsning på nätet (och utanför), och det vore kul att kunna dela med mig mer av de guldkorn jag hittar.

Jag har därför gjort några försök tidigare och gör ett igen.

Svekom får ny vd
Nu är det äntligen klart: Svekom får ny vd i Jessica Bjurström, som är glad. ”Äntligen”, för att förbundet i fjol blev en härdsmälta av tjernobylska mått som i jämförelse fick skvallerpressen att kännas lika upphetsande som telefonkatalogen.
Kommenterar detta gör rätt få, än så länge, bortsett från kommentatorerna hos Dagens media och Resumé, förstås. Blandad kompott.
I bloggsfären är det tyst. Väldigt tyst. Twingly hittar inte ett enda omnämnande av Bjurström bland bloggarna, Google hittar några gamla, det nyaste från november förra året. Är Bjurström en okändis, eller vad?

Så mycket tjänar en planner
Leon Phang, planner och delägare på Jung von Matt Stockholm, har undersökt lönerna i planner-kåren. Det växlar visar det sig, och ganska mycket.
Även om Phangs undersökning har få svarande (men kanske relativt många), tycker jag att det är super. Dels för att det är en riktig ”nyhet”, i meningen att han själv rotat fram fakta och publicerar den, dels för att Svekoms statistik är bristfällig (bland annat är det bara medlemsföretag som tillfrågas).
Jag skulle gärna följa exemplet och undersöka andra yrkesgruppers löner i branschen, men andra som bloggar om kommunikation och har fler läsare borde ha större möjlighet att få många svar. Själv riktar jag in mig på något annat: blir det av, får du veta det.

Bra bloggat ger många svar
Joakim Jardenberg lyckas få i gång en ordentlig debatt om upphovsrätt på bilder och hur du får använda dessa. Han pekar ut Helsingborgs Dagblads visning av ett bildspel från Flickr på hd.se och ifrågasätter om det är okej rent upphovsrättsmässigt. Men inte bara det: han gör samma sak själv mot hd.se, som de gör mot Flickr, för att spetsa till det. Och det funkar.
Väl kommunicerat, väl argumenterat.
Men allvarligt talat: var finns representanterna från SFF och BLF? (SFF har faktiskt en nyhet om hd.ses publicering)
Jag tycker att det här är en skitkrånglig fråga. Jag är delvis upphovsrättskramare, delvis inte. Traditionellt har extremt mycket material återanvänts i utvecklingen, både materiellt och immateriellt. Det tycker jag att det ska kunna fortsätta att göra, men det är svårt i dag på många sätt. Friare copyright-regler står också på mottagarens sida, som kan få ett rikare utbud av både information, produkter och tjänster.
Å andra sidan ska upphovsmän också leva
. På att producera bilder, musik, texter, filmer, skiftnyckeldesign? Ja, på sittsätt. Och friare copyright-regler blir mottagarens fiende, eftersom de riskerar att få samma utbud i alla sina kanaler.

Valupptakt: så BORDE politikerna göra
Det är valår, och mer akut än vanligt att tipsa/mästra politikerna och partierna om hur de borde göra på nätet. Samt naturligtvis att basha dem för att de inte fattar någonting och är, typ, sämst.
Men det finns de som gör det på ett sätt som gör mig grön av avund. En som lyckas med det är Johan Ronnestam, som drämmer till med ett oerhört vettigt och läsvärt inlägg om valpropaganda och sociala medier. Precis som Leon Phang ovan, har Ronnestam ansträngt sig och gjort en ordentlig research som, även om den inte är uttömmande, är fullt tillräcklig. Till beskrivningen av vad som görs, tipsar han om vad som borde eller kan göras. Vi får se hur många som följer hans råd, men om artikeln skulle leda till ett kuliss-uppdrag för Johan Ronnestam, skulle det inte förvåna mig.
Parallellt har Brit Stakston skrivit om politiker och sociala medier – fem låånga, utförliga inlägg som jag inte hunnit läsa själv men kommer att läsa. De har recenserats så varmt att jag törs tipsa om dem trots oläsningen. Jag länkar till femte inlägget, eftersom hon därifrån länkar till de tidigare.
Och när vi är inne på politik och sociala medier: här är en ledare ur Upsala Nya Tidning som tar upp detta ämne. Jag tycker att han har många rätt, medan Niclas Strandh sågar artikeln jämns med. Vad tycker du?
Jag tycker du ska notera två viktiga saker på UNT.se:
1. Inläggets url. Det är så smidigt med läsbara och lätt ihågkomna urlar, eller hur?
2. Informationen om upphovsrätt och kopieringsförbud. Det var gränsfall på att jag länkade. Vill de sprida åsikter och information eller inte? Larv. Det är en ledarartikel, liksom.

Okej start för Landet Brunsås
Såg just premiären av Landet Brunsås, nytt matprogram på SVT med Erik Haag, Lotta Lundgren och Henrik Schyffert. Det var bra: roligt och underhållande, utan löjliga pretentioner. Däremot var det inte lärorikt, tyvärr, det handlade mer om att öppna öppna dörrar lite mer och att, ja, underhålla. Som alltid vad gäller dessa herrar med en lätt ironisk blick, på Sverige denna gång. Fast 200 års fred som förklaring till matkulturen var en intressant vinkel.
Jag fortsätter titta, nästa gång kanske det finns blir fler stängda dörrar.
När jag ändå är inne på mat: kan du låna mig en stor järngryta?

Och där går gränsen för vad jag orkar med. Nästa gång ska jag länka mer okommenterat, men idag så – tack för mig. Och har du några bra lästips, så dela med dig!