Vilka karaktärsord begår du dagligen?

19 Jan

Jag har jobbat mycket med textredigering genom åren. Jag tycker att det är riktigt roligt faktiskt, vilket kanske får dig att inte vilja träffa mig över en öl nån kväll sådär, men så är det.

En positiv effekt av att redigera andras texter är att du blir  väldigt medveten om text på olika sätt. Det gäller naturligtvis de texter du jobbar med, men också dina egna. Genom att granska och utveckla texter, blir du helt enkelt bättre på att skriva.

Något som också blir tydligt när du jobbar mycket med text och textredigering, är en irriterande liten åkomma som handlar om skribentens stil. Jag gillar när skribenter har en personlig stil, jag uppmuntrar det gärna, men det finns ett undantag. Det handlar om karaktärsord.

Karaktärsord är mitt eget namn på ord som en enskild skribent gärna använder. Använder ofta. Överanvänder. Med andra ord, reflexmässigt använda ord som kan återkomma fem, tio, tjugo gånger i en text, trots att det finns gott om synonymer.

En kompis är till exempel helt låst vid ”ifall”. Han använder det hela tiden istället för om, utifall att, emellertid och lite allt möjligt. Det här är något som är typiskt för karaktärsord: de tenderar att få en lite vidgad, eller åtminstone utspänd, betydelse, eftersom de är så himla, himla bra och de faktiskt kan användas nästan till vad som helst.
Författaren Stephen King nämner i Att skriva ett exempel som ska illustrera hur fel det är med adverb, men som funkar här med. Det är en författare som förälskat sig i ordet njutningslystet: Någon ler njutningslystet, skrattar njutningslystet, slänger en njutningslysten blick … Allt blir njutningslystet.

Problemet med karaktärsord är att de är svåra att upptäcka själv. De är reflexmässiga och hamnar ofta under radarn. Vill du ändå undersöka om du har eller vilka ord du har som karaktärsord, kan det vara en idé att plocka fram några gamla texter som du skrivit för ett år sen eller så. Distansen gör att du läser texten mer klarsynt och kanske hittar du något.
Ett annat sätt är att helt enkelt göra det mekaniskt:

• Ta en text: byt ut alla mellanslag mot returer/radbrytning med funktionen Sök/ersätt.
• Radera eventuellt alla bindeord, prepositioner och annat som ska finnas med ofta (att, är etc).
• Kopiera din ordlista, klistra in i ett kalkylprogram, till exempel Excel.
• Sortera och gå igenom orden. Finns där några ord som förekommer lite för ofta utan naturlig förklaring? Det kan vara dina karaktärsord.

Ett varningens ord dock. Karaktärsord skiftar ofta över tid. Det som är dina karaktärsord just nu, kan vara andra än för ett år sedan. Så även om du hittar ord i en äldre text, eller inte hittar några alls, behöver det inte stämma idag. Ledsen för det.

Mina karaktärsord? Kul och dock finns där. Ett tag fanns well med, men det har jag lyckats mota bort. Tror jag.

Vilka är dina?