Missvisande om sökningar i år igen

2 Dec

Åtminstone SvD och Dagens Media förmedlar en lista på 2009 års ”populäraste sökningar” på Google. Liksom tidigare år förvånas kommentatorer på båda håll över innehållet: varför söka på ord som google, facebook, eniro, tradera och blocket, liksom?

Och jo, det hade varit en relevant fråga, om nu folk faktiskt hade gjort det. Men så är det naturligtvis inte.

Istället handlar det om att internetvana människor inte orkar fylla i hela url:r, utan nöjer sig med att skriva in det särskiljande domänordet i adressfältet. Alltså, vill jag till Facebook, skriver jag ”facebook”, inte ”www.facebook.com”. Och det funkar finfint, för åtminstone Firefox använder just Google för att gissa rätt domännamn.

Så visst, det handlar rent tekniskt om att Googles sökmotor används för att hitta rätt domän. Men det handlar inte om en sökning efter okänd information för användaren.

Det här bör både SvD:s och DM:s journalister känna till. Så varför fortsätter de då att sprida icke-information till sina läsare, under förespegling att det är relevant?

Har jag fel?