Jag blev kidnappad av främlingsfientliga på Facebook: du med?

27 Nov

(Om du kom hit från Resume.se vill jag passa på att påpeka att det är fenomenet som är intressant – inte detta enskilda fall.)

Min kära fru upptäckte just att jag var medlem i en Facebook-grupp med namnet “Vi behöver hjälp mot svenskfientligheten” – en grupp av Sverigedemokraterna för Salem-demonstrationerna. Hon blev förvånad, och det blev jag med: inte har jag gått med i den gruppen?

Men kanske, på mobilen, i ett stressat ögonblick när jag feltolkat namnet till typ ”Vi behöver hjälp mot dem som är emot invandrare”. Långsökt kanske, men inte omöjligt.

Men när jag började titta i medlemslistan insåg jag att nej, jag har inte gått med frivilligt. För i listan hittade jag vänner till mig, som absolut inte skulle gå med i en sån grupp, oavsett om de är fulla, halvsovande eller något annat. Bland annat några invandrare.

Slutsats: jag och andra har på något sätt kidnappats in i gruppen. (Nedan förklaras hur det gick till.)

Det är både skrämmande och galet. Vad händer om framtida uppdragsgivare, arbetsgivare, kunder eller andra kikar in på mitt FB-konto och kan konstatera att, nä, Pelle kan vi inte ha, vi vill inte göda rasister vid våran barm.

Så, mitt tips till dig: kolla om du också är medlem i Facebook-grupper du absolut inte vill vara medlem i. Börja med den här:

Vi behöver hjälp mot svenskfientligheten.

Och sen undrar jag i största allmänhet:

VAD FAN SYSSLAR NI MED, FACEBOOK!?!

(Hur det har gått till? Det får Facebook gärna svara på. Men själv orkar jag faktiskt inte rota, detta har redan tagit för mycket tid.)

Uppdaterat:
Pelle hann före Facebook med förklaringen i kommentarerna, så här skriver han:
”Går man in i loggen och tittar kan man ana att det är gruppen Stoppa Haremsbyxorna som bytt namn. Det här är lång ifrån första gången som de gör så här. Om administratörerna till en grupp hoppar av så kan vem som helst ta över gruppen. Och då är rasisterna där som hökar. (—)”

Och enligt MacDanne i kommentarsfältet är möjligheten att ta över grupper spärrad sedan några dagar, så förhoppningsvis händer det inte igen. Men kolla vad du är med i ändå.

Så okej, Facebook, ni har räddat ansiktet. Ännu en gång …