Dagens nyord: guilloua

22 Sep

Klippt ur SAOL, 14:e upplagan:

guilloua v. -de Att gång på gång upprepa ett för den stora publiken erkänt falskt påstående som sant och därigenom tydligt visa sin argumentatoriska metod samt sin beredvillighet att trots avsaknad av kunskap vilja ge sken av att ha densamma, med följden att ens trovärdighet också inom andra ämnen totalt eroderas.
Ex. Statsministern lyckades ~ i frågan om arbetslöshetens orsaker.

Etym.= Ordet är en verbisering av skriftställaren Jan Guillous efternamn, och uppstod efter en tv-sänd debatt om journalistik 2009, där Guillou gång efter gång upprepade samma inbillade sanning på ett sätt som tydligt visade hans retoriska stil. Då hans inbillade sanning var uppenbart falsk för majoriteten av tittarna, lyckades han varje gång han upprepade ”sanningen”, mer och mer befästa dels sin egen okunnighet, dels sin uppenbara ignorans inför fakta.

Slut citat.

Uppdaterat: bekanta dig också med Guillou-smileyn här.