Hej då, Embrink

25 May

Noterar på Resumé.se att Embrink Design går i putten. Trist: det är en av Sveriges äldsta renodlade designbyråer, såvitt jag vet. Men hög ålder är ju å andra sidan ingen garanti för hög kvalitet – om det nu är där det brustit.
Mats Dafnäs, som äger byrån, tänker dock starta nytt efter sommaren. Nyckelmedarbetare på Embrink är ”säkrade” att följa med, säger artikeln, och Dafnäs hoppas att så många som möjligt kan följa med. Men … varför konkar de då? För att sanera skulder? För att få en nystart? Nä, jag förstår faktiskt inte.

Uppdaterat: Rolf van den Brink reflekterar mycket intressant kring byråer och marginaler, och ifrågasätter varför det aldrig finns något i ladorna när lågkonjunkturen kommer, trots bra fart i högkonjunktur.

Frågan är väl nu om Embrinks kunder – bland andra Spendrups – väljer att hitta en ny byrå eller om de helt enkelt väntar och låter reklambyrån ta hand om även designbiten. Eller hoppas Dafnäs att kunderna ska följa med till nya byrån?

I dag berättar också både Resumé.se och Dagens Media att ANR.BBDO varslar alla anställda på Göteborgskontoret. Inte för att de är sämre än stockholmskontoret eller för att de levererat mindre avkastning än stockholmskontoret, utan för att de tappar Kapp-Ahl som kund.
Noterar att i Resumé är det åtta delägare som är undantagna från varslet: i DM fyra.
Förvånas över att vd inte vet hur många anställda som finns på göteborgskontoret. Det hade varit okej om han var vd för Ikea och inte visste exakt hur många anställda ett varuhus i Kirkutsk har: det är inte okej när man är vd för en/två byrå med ett tvåsiffrigt antal anställda, där man just varslat samtliga. Pinsamt.

Även ANR tänker dock starta om i Göteborg efter sommaren. Även där verkar några få återanställning, eller vad det nu kommer att heta.